Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities Redesign of the existing cereals’ stock house building facilities (SILO) and its surrounding open space into a Museum for Underwater Antiquities and Regeneration of part of the Piraeus Port Authority (OLP) Coastal Zone into an open public space for outdoor activities

REDESIGN OF THE EXISTING CEREALS’ STOCK HOUSE BUILDING FACILITIES (SILO) AND ITS SURROUNDING OPEN SPACE INTO A MUSEUM FOR UNDERWATER ANTIQUITIES AND REGENERATION OF PART OF THE PIRAEUS PORT AUTHORITY (OLP) COASTAL ZONE INTO AN OPEN PUBLIC SPACE FOR OUTDOOR ACTIVITIES

Design

2012

Architects

Nikolaou Dimitra
Georgouli Danae
Glyka Filia
Tzioridis Antonis
Spartsi Eleni

Collaborators

Koudounis Konstantinos
Kouimtzoglou Timoleon
Papaioannou Elena

Civil Engineer

Kalatzi Kyriaki

The basic issue in which the project has to answer is the arrangement of a multifunctional program in an existing building, so that it maintains its basic structure while simultaneously fulfilling all the requirements of the program. Also, it gives answers to the urban arrangement of the area of Cultural Coast of Piraeus based on the axιs of triple connection City-Cultural Coast of Piraeus-Silo Building.

The study faces the problem globally. It considers that the main compositional element for the arrangement of space is closely related with the visitors and inhabitants’ perception of space and the position of the building’s entrances and thus focuses in the configuration of comprehensible access, connections and pathways in the space.

The area

Α system of parallel routes is produced, with emphasis on the central pedestrian route (Rampla), as the backbone of the total rearrangement, according to which the entrances to the cultural spaces are organized. Secondary vertical routes connect the above system. Squares, green, water, and seating areas, spaces of gathering and info points are created. The project emphasizes the spatial relation of the region with the sea and their boundary, which is redefined with a gradual sinking of the pear..

The building

The basic compositional principal is the “section” to the existing building, with the demolition of certain cells, so that the “hidden” constructional structure of the building is revealed. The produced high space organizes the reception of the Museum and it is accessible from a ramp which runs through the pilotis. On both sides of the reception area, the exhibition (central volume of the cells) the administration and the labs (office building and tower) are located with a connection through bridges. Finally, two new buildings are created to house the complimentary functions of the program, An internal courtyard- “closed” square -is formed between the new buildings and the Silo.

Concerning the main exhibition spaces, there are arranged within the area of the cells. A system of movement is created with two parallel ramps of reversed direction, that organizes the circulation of the visitors to the permanent exhibition space. Two prismatic cast iron constructions with cor-ten panels are used to cover the high exhibition rooms that are placed at the highest levels of the building.

The new structures, which are created either as completions of the existing building or as new elements, are differentiated both spatially and constructively from the existing building, using contemporary methods of constructions and materials, in order to be in harmony with their era.